2011. július 19., kedd

Feng Shui és a színek


A Feng Shui elsősorban a bágua területek megerősítéséhez használja a színeket. A sokféle szín egyensúlyba hozza a csít. A színek kiválasztásánál a végtelen sok árnyalatból válasszuk a nekünk tetsző árnyalatot. A vörös tartománya halványrózsaszíntől a mély bíborig, a kék a világos égbolttól a viharos tenger színéig terjed. Mivel minden színnek végtelen sok árnyalata létezik, ezért a színeket az alábbi táblázatban többes számban vannak feltüntetve. Ha a bágua térkép alapján dolgozunk a színek alkalmazásának számtalan módja létezik. A fal színétől a dekorációs tárgyakig, mindegyik alkalmas egy-egy terület erősítésére, illetve az öt elem egyensúlyának megteremtésére. Az alábbi táblázat megmutatja, hogy a Feng Shui szerint a egyes életterületekhez mely színek tartoznak


Színek

Bágua területElem
Sötétkék és más sötét színek Emberi kapcsolatok, karrier Víz
Vörösek, rózsaszínekSzerelem és házasságFöld
Kékek és zöldekEgészség és családFa
Vörösek, bíborokGazdagság és sikerFa
Sárgák és földszínekKözpont, földFöld
Fehérek, szürkékSegítőkész emberek és utazásFém
Fehérek és pasztell színekAlkotókészség és gyerekFém
Kékek, zöldekÖnművelés és tudásFöld
VörösekHír és hírnévTűz


A bágua térkép

A Feng Shui a bágua térkép segítségével térképezi fel lakóhelyünket és munkahelyünket, hogy meghatározza: az épület egyes részei az élet mely területeinek felel meg. A Feng Shui szerint miután elkészítettük egy épület bágua térképét, és megfelelő módon erősítettük a kellő helyeket, az ott élők sokkal szerencsésebbek lesznek. Tapasztalatok szerint a bágua térkép az egyik legeredményesebb eszköz, amivel jobbá varázsolhatjuk életünket.
Amennyiben az ember valóban változtatni akar az életén, annak egy hónapon belül meg kell történnie. Ha nem történik semmi ez idő alatt, akkor tanácsos újra elővenni a bágua térképet, és megnézni, hogy mit ronthattunk el. Amennyiben komolyan vesszük a dolgot életünk gyökeres fordulatot vesz.

A bágua térkép a mindennapi életben

--- Bejárat felöli oldal ---
Álljunk szembe a főbejárattal. Mivel ez a csi szája, ezt tekintjük a kiindulópontnak a bágua térkép felvázolásánál. Ha általában a garázson keresztül, vagy hátsó kapun át közlekedünk, kiindulópontunk akkor is a hivatalosan a főbejáratnak tekintett ajtó legyen.
Most helyezzük a bágua térképet képzeletben a lakás alaprajzára úgy, hogy a főbejárat a fenti térképen a bejárat felöli oldalra essen. Ha a főbejárat az épület első részének bal oldalán van, akkor az önművelés és tudás területére esik. Ha az első rész közepén található, akkor a karrier területre, ha pedig a jobb felén, akkor a segítőkész emberek és utazás területére érkezünk.
Némelyik épületnek bonyolult az alaprajza, így nehéz használni a bágua térképet. Ez esetben két dolgot tehetünk. Az egyik, hogy minden helyiségben külön-külön dolgozunk a bágua térképpel, a másik, hogy felkeresünk egy Feng Shui szakértőt, hogy segítsen kiszámolni, mi hová kerül.

Keressük meg a nyolc életterületet lakásunkban
Mindig a bejárati ajtót tekintsük kiindulópontnak.
A gazdagság, siker területe a ház bal hátsó felében található.
Az épület jobb hátsó fele a házasság és szerelem területe.
A gazdagság és a házasság területe között, a ház hátsó felének közepén a hírnév területe található. Az egészség és család nevű rész baloldalt, középen, a gazdagság és siker, az önművelés és tudás területe között helyezkedik el. Az alkotókészség és gyerek területe jobb oldalt középen van, a szerelem és házasság, illetve a segítőkész emberek és utazás bágua területei között.

Családi ház emeletek
A családi házaknál az emeletre külön alkalmazzuk a bágua térképet. Ahogy a lépcsőről megérkezünk az emeletre azt tekintsük a felső szint bejárati ajtajának.

Hiányzó bágua területek

Ha az épület alaprajza olyan, hogy valamelyik bágua terület kívül esik a szerkezetén, akkor a Feng Shui szerint az a bágua terület hiányzik onnan. Ezt a hiányt pótolhatjuk, ha beépítjük a hiányzó területet, de ha ez nem lehetséges akkor jelképesen is pótolhatjuk a hiányt. Egy ház mellett álló fa is alkalmas erre, illetve az adott területet jelképező anyagokkal, színekkel, tárgyakkal erősíthetjük a hatást.

Immár megtanulták, hogyan kell a bágua térképet használni, és meg tudják határozni, hogy melyik életterületek, hova esnek otthonában.

Most nézzük, hogy egyes életterületeket, hogyan tud erősíteni, harmonikusabbá tenni, hogy a kívánt hatást elérhesse. Mielőtt bármilyen változtatást végezne otthonában, döntse el, hogy mely életterületen szeretne változtatni. Azokon a területeken ne végezzen módosításokat, amelyek mostani életszakaszában jól működnek. Javaslom, hogy egyszerre két-három elérendő célnál többet ne tűzzön ki maga elé.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése