2011. július 18., hétfő

Az álomfejtés tudománya


Az életben szüntelenül döntésre kényszerülünk. Néha könnyű választani a megoldások között, máskor nagyon nehéz. Sokan azért döntenek nehezen, mert félnek a változástól. „A bizonytalannál még a biztos rossz is elfogadhatóbb” – vallják sokan. Aztán – a környezetük nagy meglepetésére – egyik pillanatról a másikra lépnek. Mi történt? „Megálmodtam a megoldást…”

Megálmodni a megoldást – hányszor képzelte már el magának a diák, amikor már lebukik a feje a fáradtságtól, és sehogyan sem jut a feladat végére. Megálmodni a várható eseményeket, hogy fel lehessen készülni rá. Megálmodni a lottószámokat… 

Csakhogy az álom ritkán olyan konkrét, mint a valóság. Meg kell fejteni, ki kell bontani az allegóriákat. Ráadásul ugyanazok az álmok nem mindenkinél jelentik ugyanazt. Az alaphelyzet talán hasonlatos, de a végkifejlet mindig magától a választ várótól, az álmodótól függ. Ráadásul az álomfejtésről szóló legkiválóbb elméleti ismeretek se sokat érnek, ha valaki reggelre nem emlékszik rá, hogy álmodott-e egyáltalán, vagy arra emlékszik ugyan, hogy valami történt álmában, de az álomképeket képtelen visszaidézni.

„A saját álmaink önálló, rendszeres megfejtése akkor hoz gyakorlati hasznot, ha a belőlük nyert felismerésekből valóban levonjuk a napi életre vonatkozó következtetéseket, ha nem érjük be annyival, hogy csak tudomásul vesszük személyiségünk mélyéről érkező üzeneteket, hanem megpróbálunk minél többet hasznosítani belőlük. Ez gyakran nehezebb, mint maga az álomfejtés, hosszadalmasabb és mélyreható változásokhoz vezethet megszokott életünkben” – állítja Andreas Baumgarten álomkutató.




Az álmok előre vetíthetnek dolgokat, ugyanis felhozzák a tudatalattiból, ami egyébként sosem kerülne felszínre. Hogy kinek milyen szimbólumok mit jelentenek, az hosszas megfigyelés és elemzés után derülhet ki. Valaki elmesélte, hogy amikor szakadó esővel, viharral álmodik, rá egy-két napra belázasodik, beteg lesz. Más meg a betegség érkezése előtt halott nagymamájával találkozik álmában, a nagyi ott ül az ágya szélén, és mesél, vagy meg sem szólal, csak ül, és nézi. Volt, aki elmondta: az eső, a sár számára tényleg a megfeneklést jelezte. A kátyúba ragadást, vagyis az elkezdett dolgokat fel kellett adnia, más megoldást kellett keresnie, egyszer az állását is felmondta, mert képtelen volt előbbre jutni.

Az álmok üzenete gyakran összefügg a napi problémák, nyomasztó konfliktusok helyes értelmezésével. A vizsgahelyzet, a szereplés közbeni felsülés is azokra a belső fékekre utal, amik akadályozzák az embert a továbblépésben.

Viszont a kérdésekre, problémákra csak az kaphat választ és megoldást, aki ismeri önmagát. Mert az álmoskönyv egy kicsit olyan, mint a receptkönyv, amiben az alapok vannak összegyűjtve, de ki-ki saját ízlése szerint használhatja a részleteket.
Nézzük, milyen jelentések húzódnak meg egy-egy nagyon gyakori álom mögött.

Víz – az álmokban ez az elem gyakran érzelmeket jelképez, ennek megfelelően lehet mély, nyugodt vagy tomboló – s azt jelenti, hogy kikerülünk egy mélypontról, vagy tovább sodródunk. Egy gyorsan hömpölygő folyó vagy ár azt jelzi, hogy az ember meggondolatlanul veti magát egy helyzetbe.

Erős víz alatti áramlás rejtett problémákat jelez, egy örvény álnok emberre utal, aki a vesztünket akarja.

Ha mély vízben találod magad, ez arra utal, hogy az életben számodra nem nyerő helyzetbe kerülsz. Ha átkelsz a folyón, hamarosan új irányt vesz az életed. Ha viszont fuldokolsz a vízben, az a túlhajtottság eredménye, feltétlen pihenned kell.

Tűz – a lángok nagy szenvedélyt, heves érzelmeket, gyakran indulatot jeleznek. Az óriási pokol látványa azt jelzi, hogy a való életben veszély leselkedik – lehet, hogy tőlünk független dolgokkal kapcsolatban. Azt is jelzi, hogy változásoknak – lehet hogy drámai változásnak - nézünk elébe.

Csapda – lehet valódi csapda, amivel rókát vagy más vadat szoktak elejteni, de lehet zsákutca is, ahonnan nincs kiút. A csapdahelyzet a csalódottságot, tehetetlenséget fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy nem tudunk valamitől megszabadulni, hogy a helyzetnek nem vagyunk urai. Ha azt álmodjuk, hogy élve eltemetnek, az azt jelentheti, hogy egy rossz döntéssel „elástuk magunkat”.

Halál – Ha valakinek a haláláról álmodsz, akkor meglepő (általában rossz) hír érkezik, nem feltétlenül arról, akivel éppen álmodtál. Ha a saját halálodról álmodsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy végére értél egy életszakasznak és valami merőben új dolog kezdődik az életedben.

Repülés – Ennek a gyakori álomnak nagyon sok értelmezése van. Jelenthet nehezen teljesíthető vágyakat. Összefüggésben lehet a valós célkitűzéseiddel – például egy felfelé ívelő karrierrel. Álmodban, amikor a földön lévő akadályokat átrepülöd, azok a vágyaid tükröződnek vissza, hogy meg akarsz szabadulni egy problémától.

Ha nehézkessé válik a repülés álmodban, az annak az előjele, hogy a valós helyzettel nem mersz szembenézni, és inkább a fantázia világába menekülsz, áltatod magad.

Esés – általában önbizalomhiányra utal, de az is lehet, hogy negatív változás következik a társadalmi helyzetedben, státusodban. Hamarosan olyan helyzetbe kerülhetsz, amivel nem tudsz megbirkózni. De lehet annak is az előjele, hogy valakibe „beleesel”, azaz szerelmes leszel.

Mászás – Bármilyen módon (hegyoldalon, lépcsőn) fölfelé próbálsz jutni, akadályokra utal. De ezeket az akadályokat le fogod tudni győzni. Méghozzá saját erőből. A mászás jelez sikert, de olyan körülményeket is, amik a karrieredet veszélyeztetik.

Üldözés – gyakori álom. Egy régi bűn, fájdalom, fel nem dolgozott élmény, félelem, kötelezettség elől való menekülést jelent. Az is lehet, hogy az életben nehéz helyzet elől próbálsz kitérni, netán van valami vagy valaki, akivel nem szívesen találkozol.

Szeretkezés – gyakori álom. Ha olyan emberrel kerülsz intim kapcsolatba álmodban, akit nem szívlelsz, az egy feldolgozatlan kellemetlen szexuális élményre utal. Ha a megszokott partnerrel, akkor valamit szeretnél elérni, de még nem tudod a módját, hogyan add elő. A szeretkezés sokszor a ki nem mondott vágyak kifejeződése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése